Arhitectură tradiţională poloneză în apropiere de Varşovia

În urmă cu trei ani, Bartek şi Dorothy s-au hotărât că, măcar pe timpul verii, să lase aglomeraţia şi zgomotul oraşului pentru un trăi mult mai liniştit într-o zonă ce abundă de verdeaţă şi aer curat. Nu au stat prea mult pe gânduri şi au cumpărat o casă din lemn, veche de peste o sută de ani, în Otwock, un sătuc polonez din apropierea capitalei Varşovia. Pentru că vila avea nevoie de reparaţii urgente, au apelat la o echipă de specialişti.

Fabrika de Case - Casa din lemn langa VarsoviaDeși mulți dintre prieteni i-au sfătuit să renunțe la structura din lemn a casei sau măcar să folosească materiale noi, cei doi tineri nici nu au vrut să audă. Timp de zece zile, într-un ianuarie geros, au locuit într-o rulotă și au supravegheat cu atenție lucrările. Lemnul vechi a fost refolosit pentru că proprietarii și-au dorit să păstreze autenticitatea casei vechi de peste un secol.

Fabrika de Case - Intrarea principalaFabrika de Case - Gradina„Probabil că era mai simplu să folosim materiale de construcții actuale. Cred însă că ar fi fost o mare greșeală. Noi am hotărât ca aceasta casă să respire același aer ca în urmă cu mulți, mulți ani. Așa am decis să recondiționăm lemnul. Nimic nu se compară cu ce lucrau meșterii de altădată”, explica Bartek. Proprietarii au ales ferestre cât mai mari prin care razele soarelui să pătrundă nestingherite. În plus, una din ușile de acces este din sticlă, ceea ce face ca încăperile să fie luminoase, chiar și în timpul iernii. Bartek și Dorothy au ales tocăria de culoare alb, iar în interior se regăsesc o mulțime de elemente din lemn neprelucrat.

Fabrika de Case - Living spatios, cu elemente rustice

Foarte bine încadrate în peisaj sunt grinzile solide, care dau impresia ca nimic nu s-a schimbat de mai bine de o sută de ani.

Fabrika de Case - Scara interioara

Fabrika de Case - Zona de luat masa, langa fereastraÎn camera de zi, nu pot fi trecute cu vederea masa rotundă din mijloc și corpurile de iluminat în stil industrial. Un loc special îl ocupa cufărul vechi, recondiționat de Dorothy. Aceasta a avut grijă să-l integreze în decor alături de alte obiecte la care ține foarte mult, cum ar fi șevaletul sau cele câteva picturi așezate pe pereții din lemn.

Fabrika de Case - Corpuri de iluminat industrialeSoba albă, tipic poloneză, este locul perfect de stat la povești în timpul iernilor friguroase.

Fabrika de Case - Grinzi expuse

Tot în stil rustic a fost amenajată și bucătăria. Mobilierul a fost înzidit în cărămidă roșie, iar pentru un efect deosebit un ștergar țărănesc a fost agățat chiar lângă ușa cuptorului încorporat. Foarte inspirată a fost transformarea unei vechi coveți într-un corp de iluminat, suspendate de tavan cu ajutorul unui lanț solid.

Fabrika de Case - Bucatarie rusticaFabrika de Case - Rafturi deschisePe peretele din cărămidă roșie și-a găsit locul și un raft din lemn, vopsit în alb, pe care au fost așezate câteva căni din lut cu motive tradiționale.

Fabrika de Case - Pereti din caramida aparenta

Dacă bucătăria și camera de zi sunt amenajate în stil rustic, cu mici influențe industriale, o adevărată surpriză este dormitorul.

Fabrika de Case - Dormitorul principal este gandit ca o oaza de verdeataFabrika de Case - Dormitorul si baia formeaza un spatiu comunProprietarii au dorit ca acesta să fie despărțit de baie printr-o simplă bucată de pânză albă. Mai mult decât atât, cada a fost amplasată în dormitor și este îmbrăcată în sfoară groasă, de iută.

Fabrika de Case - Cada imbracata in franghie

Fabrika de Case - BaieElegantele case din împrejurimile Varșoviei au în spate și o poveste deosebită. În urmă cu mai bine de 150 de ani, aristocrația locală căuta să evadeze din monotonia urbană, în împrejurimile capitalei poloneze. Świdermajer – stilul architectural în care au fost ridicate mai toate casele de lemn din zonă – a fost brevetat de faimosul ilustrator Michael Elwiro Andriolli în a doua jumătate a secolului al-XIX-lea, odată cu dezvoltarea marilor orașe și cu boom-ul demografic. Casele în stil Świdermajer sunt puternic influențate de arhitectura elevțiană, iar această amprentă se poate se observa mai ales la corpul principal al clădirii. Andriolli a reușit să îmbine armonios elemente specificei dachelor rusești cu arhitectura alpină.

 Werana Country

Articole asemănătoare

Scriitoarea Amanda Brooks își arată casa din Marea... Iniţial, s-au gândit să se retragă doar pentru un an la ferma din Marea Britanie. S-au îndrăgostit însă iremediabil de aceste locuri şi au decis să se...
Dupa o cariera de invidiat, si-a construit casa vi... Carol Schalla a lucrat ani de zile ca redactor pentru revista Midwest Living si a demonstrat ca o casa poate fi decorata cu bun gust, in ciuda unui bu...
Minunata casuta in centrul Slovaciei Zora si sotul ei vorbeau adesea despre posibilitatea de a cumpara o locuinta la tara, intr-o zona cu multa verdeata, departe de zgomotul si agitatia o...
Stil western actualizat intr-o cabana din Montana Iti mai aduci aminte celebrele filme western din anii ’60, ’70? Exact de acolo pare desprinsa aceasta cabana din Montana construita de cei de la Rock ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*