Au crezut in visul lor si au construit un castel din lut, langa Sibiu

Razvan si Gabriela sunt nascuti si crescuti in Capitala, obisnuiti cu vanzoleala orasului, cu strazile forfotind de lume, cu masinile inghesuite la semafor. De cativa ani lucreaza in publicitate, un domeniu pe cat de creativ, pe atat de competitiv si solicitant. De cate ori au ocazia, evadeaza din nebunia orasului si strabat tara-n lung si-n lat, impreuna cu grupul lor de prieteni. Asa au descoperit Valea Porumbacului, un loc de o frumusete rara, la doar cativa pasi de padurile intunecoase de la poalele muntilor Fagaras. „Zona nu imi era straina”, povesteste Razvan. „Mama este ardeleanca, iar vacantele de vara mi le-am petrecut, in copilarie, la Mandra, in Tara Fagarasului. Toata viata mi-am dorit sa fug din Bucuresti, asa ca prin 2005-2006, cand mi s-a oferit ocazia sa cumpar un teren in apropiere de Sibiu, nu am stat prea mult pe ganduri”. Ideea unei pensiuni nu a aparut insa imediat, mai ales ca intre timp familia s-a marit cu inca un membru, iar toata atentia s-a indreptat spre cresterea lui Sebastian.

1Valea Zanelor a inceput sa prinda contur in urma cu un an

In primavara lui 2014, Razvan si Gabriela si-au luat inima in dinti si au pornit cel mai ambitios proiect al vietii lor: Castelul de lut „Valea Zanelor”, o pensiune neobisnuita, pe structura din lemn, cu pereti din cob, adica un amestec de pamant, apa, paie, argila si nisip. Desi nu este inca finalizata, pensiunea atrage toate privirile, ca un magnet. Lumea basmelor pare sa fi devenit realitate aici, la doar 40 de km departare de Sibiu, iar peisajul natural de la poalele Fagarasului contribuie, din plin, la recrearea atmosferei de poveste pe care Razvan si Gabriela si-au dorit-o inca de la inceput. „Locul si viata de familie, implicit copilul ne-au inspirat… Ca si alte familii cu copii esti mereu in cautarea locului potrivit pentru un weekend, o saptamana sau toata vara… atat pentru tine, dar mai ales pentru cei mici”, spune Gabriela. „Aveam foarte clar in minte ce ne dorim de la aceasta pensiune, insa a fost destul de dificil sa gasim un arhitect care sa transpuna in realitate planurile noastre. Dupa mai multe incercari si colaborari nereusite, am cunoscut-o pe Ileana Mavrodin din Timisoara, arhitecta specializata in constructiile realizate din cob. Dumneaei a fost cea care ne-a «initiat» si ne-a incurajat sa folosim materialele naturale pentru a contura proiectul intocmai. Este «o casa mangaiata» cum o numeste chiar dansa, cu forme organice atat la exterior, dar mai ales la interior, deci tehnicile standard nu se prea potrivesc. Este o constructie in care se traieste sanatos, se respira natural, inclusiv finisajele interioare vor fi complet naturale si veti regasi la noi acel loc in care sa te simti altfel decat acasa…cu adevarat in vacanta si unde sa vrei sa revii sa te alimentezi pentru inca un an, pana la urmatorul concediu..”, explica, entuziasta, Gabriela.

2O pensiune nascuta din nevoia de „altceva”

Castelul de lut „Valea Zanelor” simbolizeaza, inainte de toate, un mod de viata, respect pentru natura, imaginatie fara margini, iar proprietarii pensiunii au dorit ca toate aceste elemente sa se regaseasca in proiect. „Tara noastra are un potential turistic fantastic, dar cred ca este nevoie si de altceva”, sustine Razvan. „Cred ca ceea ce ne diferentieaza pe noi, este conceptul in sine. «Valea Zanelor» promoveaza ideea de respect pentru natura, de legatura cu mediul inconjurator. Locatia reprezinta, de altfel, un plus urias”. Desi se spune ca lutul este un material mai ieftin decat caramida, in final, costurile constructiei au fost mai ridicate, insa rezultatul face toti banii. „Nu am facut nici un rabat de la calitate si cantitate”, explica Razvan.

3„Inca din faza de schelet, constructia a fost una impunatoare, deosebita si solida. Fundatia este din beton ciclopian, avand o adancime de 2 metri si o intindere de 320 mp. Structura este din busteni, cu pereti exteriori de 60 cm grosime. Peretii interiori au o grosime de 45 cm. Ferestrele sunt din lemn. Au fost lacuite si antichizate. La fel si usile”. Razvan lucreaza cu o echipa de mesteri din Maramures si petrece mult timp pe santier pentru a fi sigur ca lucrurile ies asa cum isi doreste. Castelul de lut „Valea Zanelor” va avea o suprafata totala de 500 de mp si va fi structurat pe doua nivele, parter si mansarda.

4Pensiunea va dispune de 10 camere (toate cu vedere la munti si rau), dintre care 4 apartamente etajate si 6 camere duble cu posibilitate de pat suplimentar. Alaturi stau cele 2 turnuri iluminate care ofera o panorama deosebita catre Muntii Fagarasului si raul Porumbacu. Unitatea de cazare este pozitionata pe un plan mai inalt al terenului terasat in 3 trepte: planul superior este parcarea, apoi cazarea si restaurantul, iar mai jos platoul pentru activitati recreative, curte, plaja…. Intrarea in camere este individuala, deci fiecare intra in casuta lui.

Razvan spera ca pensiunea sa fie gata la vara

Se lucreaza intens la Pensiunea ”Valea Zanelor”, iar constructia face deja valva in lumea virtuala. Razvan posteaza des pe Facebook imagini cu stadiul lucrarilor si se vede ca toata lumea isi ia rolul foarte in serios. Inclusiv Sebastian este implicat in proiect, mesterind de zor la constructie. De la inceputul anului, s-a trecut la finisarea interioarelor. Tencuiala din argila cu var, nisip si rumegus este facuta de o doamna din Tarnave, iar Ramona Pop, arhitect în devenire, se va ocupa de amenajare.

5„Fiecare camera va avea alt decor, cu aceeasi tema, desigur, insa alta poveste, astfel ca, de fiecare data cand revii la Valea Zanelor mai ai ceva de vazut”, explica Gabriela. Pana acum, investitia se ridica in jurul sumei de 200.000 de euro, iar Razvan spera sa gaseasca un partener, care sa contribuie cu o suma egala pentru a finaliza tot ce si-a propus: partea de restaurant, locurile de joaca pentru copii. Castelul ”Valea Zanelor” ar urma sa fie gata in vara si sunt convinsa ca va fi, in scurt timp, una dintre cele mai populare pensiuni din zona. Nici nu are cum sa fie altfel. Este un loc de basm, cu o poveste extraordinara, un proiect realizat in familie in care s-au investit nu doar bani, ci si multa pasiune. „Sincer, cred ca nu reuseam sa fac tot ce am facut daca nu aveam sprijinul moral al familiei. Sotia si copilul mi-au fost alaturi de la inceput, iar asta a contat enorm”, marturiseste Razvan. Abia astept sa vad cum o sa arate la final acest proiect!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply