Când creativitatea bate bugetul! Cum și-a amenajat casa o bloggeriță din SUA

Pentru Jenna Diermann renovările sunt specialitatea casei, mai ales că administrează, de câţiva ani, un blog de design interior. E de înţeles, atunci, că a acceptat, fără să stea prea mult pe gânduri, provocarea de a readuce la viaţă o bătrână cabană din lemn. Casa, construită undeva la începutul anilor ’60, este pitită bine în inima pădurilor din munţii Sierra Nevadas, în nordul Californiei. De altfel, cadrul natural de excepţie a fost detaliul care a înclinat balanţa în favoarea cumpărării respectivei proprietăţi, pentru că starea imobilului era departe de ceea ce şi-ar fi dorit proprietarii.

Patru luni, opt zile și trei ore au durat, pe ceas, lucrările de renovare. Jenna a fost cea care a ținut contabilitatea și a imortalizat fiecare etapă a proiectului, împărtășind cu cititorii blogului său bucuria de a salva de la distrugere o casă care nu părea să mai aibă vreun viitor.

Rezultatul este incredibil! Cabana, înainte întunecoasă și demodată a devenit, în urma amenajării, un loc cochet și primitor, cu spații deschise și numeroase zone de relaxare, cam cum ar trebui să fie o locuință de vacanță. Și mai frumos este că fiecare colțișor poartă amprenta personală a proprietarilor care au adunat aici toate obiectele lor dragi.

E greu de crezut că lucrările au fost făcute cu buget limitat, însă aici s-a văzut experiența Jennei. Bloggerița a știut exact în ce să investească mai mult pentru a da un aer rafinat interiorului și cum să se joace cu obiectele decorative pentru a completa look-ul dorit.

A renunțat la lucrurile nefolositoare, cum era, de exemplu, orga veche așezată la intrarea în casă, optând pentru soluții practice. ”Este o zonă în care ai nevoie de puțin mobilier. Măcar un cuier în care să îți atârni haina când intri”, spune Jenna, explicând de ce a ales această variantă. Băncuța de lemn este recuperată de la foștii proprietari, iar cârligele din fier au fost ”îmbătrânite” voit, cu o soluție specială, pentru a respecta tema vintage care se regăsește, la tot pasul, în amenajarea interiorului.

”Inițial, am vrut să păstrăm pereții din lemn ai cabanei, însă camerele păreau prea sobre și întunecoase, așa că am vopsit totul în alb pentru a deschide spațiul”, povestește tânăra. Podelele au fost înlocuite cu parchet laminat, rezistent la murdărie și zăpadă, iar pe peretele din spate al sufrageriei s-a instalat o ușă cu geam care dă spre exterior. Un mic truc care să adauge lumină naturală în interior. Șemineul din cărămidă roșiatică a suferit, la rândul său, o transformare radicală, fiind vospsit în alb. Mantaua a fost improvizată din scândură veche, recuperată de la un depozit de cherestea din apropiere.

Și în bucătărie s-a renunțat la pereții din lemn, Jenna optând pentru faianță albă, de tip subway. Este vorba de acele plăci lungi și înguste, pe care le-ai văzut în sute de interioare pe internet. O faianță asemănătoare am găsit și la noi pe www.alchemist.ro.

Mobilierul a fost realizat pe comandă, în culoare închisă, pentru contrast, dar și pentru a rezista la petele de murdărie, inevitabile într-o bucătărie în care se gătește. Chiuveta în stil farmhouse este practică și încăpătoare, numai bună pentru weekend-urile cu prieteni, în care se adună multe vase. Blatul este confecționat din lemn vechi, la fel ca polițele care înlocuiesc corpurile superioare ale mobilierului. Recuperate sunt și aplicele din cupru, așezate de o parte și de alta a hotei.

O idee ingenioasă mi s-a părut aceea de a folosi pavele de exterior pentru a acoperi peretele, în dreptul aragazului. ”A fost o decizie de ultim moment, dar s-a dovedit una de bun augur. Este detaliul meu preferat din bucătărie”, mărturisește proprietara. Aceleași pavele au fost folosite și pentru pardoseala din baie.

Masa din dining a fost făcută de Jenna, în doar câteva ore, dintr-un blat de lemn și picioare metalice, vopsite în negru. Bancheta și scaunele dau un ușor aer industrial care este echilibrat cu câteva detalii feminine, cum ar fi candelabrul şi draperiile din bumbac, agăţate în dreptul ferestrelor.

În baie, bloggerița a vopsit pereții în același alb imaculat, iar pentru podea a folosit pavele de exterior. Nu a neglijat nici un detaliu, așa că a personalizat atent fiecare obiect în parte. De exemplu, picioarele căzii au fost vopsite într-o nuanță de argintiu, iar baldachinul a fost adăugat pentru o notă de romantism. Tot pentru efect dramatic a fost introdusă în peisaj și oglinda cu aspect vintage.

Iar dacă ți-ai închipuit că spălătoria a fost trecută cu vederea, fiind doar o zonă în care se depozitează mașina de spălat, ei bine, nu. O zi întreagă a ”meșterit” Jenna pentru a decora unul dintre pereți cu un șablon special. Dulăpiorul pentru detergenți a fost vopsit în aceeași nuanță închisă, folosită și pentru mobilierul din bucătărie, iar fronturile au fost personalizate cu șipci înguste, lipite în formă de ”x”.

Dormitorul de oaspeți s-a dovedit spațiul perfect pentru toate obiectele găsite de Jenna prin târgurile de vechituri. Cele două paturi au fost cumpărate cu 20$ bucata. Singurele intervenții au fost schimbarea saltelelor și vopsirea cadrelor metalice.  

În dormitorul matrimonial, tânăra a dorit să adauge puțină feminitate stilului rustic, așa că a ales un candelabru elegant care să atragă toate privirile. În aceeași notă, s-a mers pe o cromatică pastelată și imprimeuri florale delicate.

În baia de serviciu, Jenna a optat pentru combinația clasică de non culori, alb-negru, iar pentru a sparge monotonia a îmbrăcat unul dintre pereți cu plăci ceramice decorative. Le găsești și la noi, la prețuri accesibile, în Leroy Merlin sau pe site-ul www.manolo-manufaktura.ro.

În cel de-al doilea dormitor, bloggerița a folosit hărți înrămate în loc de tablouri. Interesantă este și noptiera improvizată dintr-un trunchi de copac.

Ce mi-a plăcut la această casă este ingeniozitatea cu care a fost amenajată. Dovadă că poți obține rezultate fantastice și cu bani puțini.

Country Living

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply