Lucruri minunate se întâmplă când designerul de interior îți devine prieten. ”Casa cu povești” din Arad e cel mai bun exemplu!

Își aduce aminte bine cu cât entuziasm s-a apucat de renovarea parterului casei din Arad, deși de la început i s-a părut cam complicat să păstreze și să folosească în amenajare zecile de obiecte adunate de proprietari de-a lungul anilor în călătoriile făcute împreună. Dar cum niciodată nu s-a ferit de provocări, designerul Cristina Bordoiu a găsit soluții cât se poate de creative pentru a le pune în valoare și a făcut-o cu mare drag, căci, spunea ea, dincolo de pereți, mobilă și design locuințele sunt despre oameni, despre viețile și poveștile lor. Este firesc, spune tânăra, ca piesele cu încărcătură sentimentală să se regăsească în spațiul pe care fiecare dintre noi îl numim ”acasă”.

În cazul locuinței din Arad, unele obiecte au fost păstrate ca atare, altele au fost vopsite sau reinterpretate, astfel încât să se încadreze firesc în noul concept de amenajare. Frumos e că totul s-a făcut în echipă, cu schimburi de idei, entuziasm și energie pozitivă, iar asta se vede în fiecare colț al casei. Rar întâlnești un interior cu atâta personalitate. Proiectul a fost realizat în două etape: în primul an au fost renovate baia și camera de zi, iar în anul următor s-a continuat cu bucătăria și cu holul de la intrare.

În baie, au fost păstrate gresia și faianța, dar dușul a suferit câteva modificări, cabina clasică fiind înlocuită cu un duș la nivelul pardoselii, protejat de un paravan de sticlă.

Prin adăugarea mozaicului din piatră de râu în zona dușului a apărut și ”the happy feet corner” sau colțul tălpilor fericite. Da, căci covorașul natural reprezintă un adevărat răsfăț pentru picioarele obosite.

Tot din natură este inspirată și rama oglinzii din baie făcută din crenguțe tăiate, vopsite și lipite chiar de proprietarii casei.

”Și suportul pentru prosoape este meșterit dintr-o creangă luată din grădină, curățată cu răbdare și înfiptă bine într-o vază umplută cu nisip, pe care am găsit-o în mansardă”, spune Cristina. ”Scările verzi sunt făcute de proprietari, după proiectul meu, din lemn vopsit. De la Jysk am cumpărat coșurile din cupru, iar lavoarul din travertin l-am achiziționat de la un magazin local de piatră și produse din piatră, GVB”.

Bănuiesc că și corpul de iluminat din baie ți-a atras atenția. Nici nu ar avea cum să fie altfel. Ei bine, și aici este vorba de un proiect DIY. Un coș împletit ce fusese abandonat printre alte zeci de lucruri în mansarda casei a fost transformat de Cristina într-un abajur de toată frumusețea. Covorul din lână este lucrat manual și a fost cumpărat de la Felt Deco.

Bucătăria pune accent pe funcționalitate, fiecare obiect având locul său bine stabilit. În același timp, piesele de artizanat ale proprietarei, cumpărate din diverse colțuri ale țării sau primite în dar de la prieteni apropiați sunt expuse ca într-o galerie, fără să aglomereze însă spațiul.

”Bucătăria este gândită în formă de U, cu blat de lucru generos şi cu spații create special pentru ca toate electrocasnicele mari şi mici să-şi găsească locul, ascunse sau la vedere, în funcție de cât de des sunt folosite. În felul acesta am putut integra în mobila de bucătărie şi accesul în cămară, aşa că avem şi o uşă secretă”, explică designerul. ”O altă surpriză este corpul mobil cu blat propriu care se poate muta în funcție de nevoi, în special în dreptul unui alt corp care ascunde un mic televizor”.

Gresia a fost păstrată pentru că era încă în stare bună, dar spațiul a căpătat cu adevărat viață prin adăugarea faianței de la Hornbach.

Culmea e că deși vorbim de multe elemente colorate – includ aici și minunăția de frigider portocaliu, marca Gorenje, spațiul nu este încărcat sau obositor. Bineînțeles, albul mobilierului ajută în menținerea unui echilibru vizual. Apropo de mobilier, acesta a fost realizat pe comandă de un producător local (Emil pe numele său), după schițele Cristinei. Nu are Facebook, dar dacă vrei să îl contactezi pentru o lucrare, îți las mai jos numărul lui de telefon: 0722.318.827

Bucătăria este împletirea perfectă de estetic și funcțional, fiecare centimetru fiind gândit în detaliu și exploatat la maxim.

Corpul mobil, cu blat propriu suplimentează de multe ori spațiul de lucru, un mare avantaj pentru că proprietara este o gospodină fără pereche, veselă și plină de viață, după cum o descrie Cristina. Bucătăria este, așadar, locul preferat de joacă și de testat rețete noi. De altfel, când s-a realizat ședința foto, proprietara pregătea o delicioasă supă de mazăre cu găluște.

Blatul așezat în dreptul ferestrei este soluția găsită de Cristina pentru a avea o mică zonă de luat masa ori, după caz, de savurat cafeaua, rotind privirile prin grădină. 🙂

”Corpurile de iluminat din ceşcuțe, de care tot sunt întrebată, le-am făcut împreună cu proprietarii”, spune designerul, dând detalii despre proiectul DIY din bucătărie. ”Întâi le-am desenat şi le-am inclus în proiectul concept, apoi am căutat ceşcuțe vechi prin magazinele second-hand (după ce m-am mirat că nu am găsit aşa ceva printre lucrurile lor). Am luat cablu textil roşu, dulii şi alte mărunțişuri necesare de la Tiffany Art,  iar apoi proprietarul a găurit ceşcuțele cu tot cu farfurioare, împreună cu un electrician. Am îmbinat toate piesele şi astfel am obținut corpuri de iluminat numai bune de pus la locurile lor”, povestește tânăra.

Schimbări importante au intervenit și în camera de zi, care era destul de aglomerată și întunecoasă înainte de renovare. Pentru Cristina, principala preocupare a fost să reorganizeze spațiul astfel încât zona să devină luminoasă și aerisită, cu o circulație cât mai fluidă. Inițial, televizorul era poziționat între camera de zi și locul de luat masa, iar în fața ușii de la bucătărie existau niște polițe mari pline cu decorațiuni.

”Canapeaua era maro cu roșu, mobilierul în întregime wenge, perdelele roșii, parchetul stejar, iar covorul avea niște pătrate în nuanțe de roșu, gri și negru. Luate separat, majoritatea obiectelor arătau ok, dar combinația în sine îmi dădea senzația de sufocare și de spațiu îmbâcsit”, povestește designerul.

Cum a reușit să transforme vizual spațiul? Păi în primul rând a renunțat la elementele care aglomerau încăperea și a ales să pună accent pe detalii.

Mobila veche, închisă la culoare a fost vândută pe OLX, iar corpurile noi au fost realizate pe comandă de Emil, același producător local care a făcut și mobilierul din bucătărie. Bineînțeles, s-a ținut cont, de noua configurație a zonei. Canapelele și fotoliul erau în stare bună, așa că nu au fost înlocuite, dar au fost retapițate. Cel care s-a ocupat de transformare a fost Dan Chira, pe care-l găsiți pe Facebook sau la numărul de telefon 0746.101.240. Parchetul de lemn a fost păstrat, dar nuanța a fost modificată puțin cu produse de la Lomilux. La fel, măsuța de cafea vopsită inițial în negru a devenit, între timp, albă. Perdelele roșii au fost înlocuite cu unele albe și vaporoase, cumpărate de la un magazin local www.cerbulalbastru.ro.

Covorul cu motive etnice este achiziționat de la Rug Vista , fiind elementul care înviorează atmosfera în zona de living. Și, că tot spuneam că detaliile au jucat un rol esențial în amenajare, iată încă un exemplu concret: abajurul lampadarului de sub scară a fost personalizat cu motive etnice asemănătoare covorului, de pictură ocupându-se Ioana de la Tourmaline Boutique. 
”Am sortat toate decorațiunile pe care proprietarii le aveau în vechea amenajare, am cotrobăit apoi prin sertare, dulăpioare şi mai ales prin mansardă şi am ales cu răbdare şi atenție ce păstrăm şi ce nu. Am ales apoi corpurile de iluminat în formă de colivii care, inițial, erau albe, dar le-am vopsit într-o nuanță de cupru pentru contrast şi finețe”, spune Cristina.

”Mi-am dorit să-i provoc să bricoleze şi ei câteva detalii mai neconvenționale şi aşa am ajuns la jențile de bicicletă cu şi fără rafturi din butuci ca suporturi pentru decorațiuni şi poze. Jențile le-am luat din piața de vechituri, le-am recondiționat şi le-am vopsit în aceeaşi nuanță de cupru cu a lustrelor. Într-un mod interesant, lustrele aprinse lasă pe tavan forme foarte asemănătoare cu aceste jenți. De cea mai mare parte din munca practică s-au ocupat proprietarii cu mâinile lor harnice, iar eu m-am bucurat că au acceptat provocarea mea şi că am putut să integrez în amenajare asemenea detalii”, povestește designerul.

Zona de luat masa a rămas neschimbată, doar picioarele scaunelor au fost vopsite într-o nuanță care să se încadreze în decor.

Holul este gândit ca o prelungire a camerei de zi, iar Cristina l-a dorit un loc vesel și prietenos. A vrut să fie zona care să te binedispună din primul moment în care pășești în interior. Desigur, asta fără compromisuri la capitolul funcționalitate, căci în mai toate casele holul este, în primul rând, spațiu de depozitare. Astfel, dulapurile sunt organizate pragmatic pentru păstrarea hainelor și a articolelor de încălțăminte, pernele care inițial erau ale canapelei au fost aduse aici, pentru un plus de confort, în cazul în care cineva vrea să stea jos în timp ce se încalță, iar în prelungirea caloriferului a fost creată o zonă pentru depozitarea mărunțișurilor.
Proiecte DIY găsim și aici, în hol. De exemplu, valiza veche a fost vopsită într-un portocaliu vibrant, aceeași nuanță ca a balansoarului de sub scară și a frigiderului Gorenje.

”A fost o bucurie, o provocare și un privilegiu pentru mine să lucrez la proiectul acesta. Mai mult decât proiectul în sine, m-a bucurat modul în care l-am dus la bun sfârșit, împreună, ca o echipă: proprietarii, eu, meșterii. Am povestit mult, uneori fiecare pe limba lui, am râs de câte ori am avut ocazia, ne-am enervat, ne-am calmat, ne-am reorganizat și, în fine, am încheiat povestea cu o supă de mazăre ca la mama acasă”, spune, zâmbind, Cristina.

Casa cu povești este genul acela de locuință care respiră prin fiecare detaliu personalitatea proprietarilor săi. Și e firesc să fie așa. O casă nu se decorează neapărat după trenduri sau imagini din reviste. O locuință înseamnă, mai presus de toate, trăiri personale, emoții, amintiri, obiecte care poate nu sunt semnate de designeri celebri, dar care pentru noi valorează o avere.

Foto: Sorin Popa

 

 

Articole asemănătoare

De vorba cu designerul de interior, Marinela Filip Designul de interior este inca la inceput de drum in Romania, iar cand vine vorba de amenajarea unui spatiu sunt foarte putini cei care apeleaza la ...
LURA, mobilierul care transformă camera copilului ... Când vine vorba de amenajarea camerei celui mic, lucrurile stau destul de simplu, la prima vedere. Stabilim stilul, cromatica încăperii şi adăugăm pie...
Cele mai bune site-uri românești de unde poți cump... Dacă programul nu îți permite să pierzi prea mult timp prin magazine sau, pur și simplu, în orașul tău nu găsești mobilier sau decorațiuni cu care să ...
Culori pastelate și imprimeuri vesele într-o casă ... Știi oamenii aceia care te molipsesc cu optimism și bună-dispoziție de la primele cuvinte? Exact așa este Cristina Bordoiu, absolventă a Universităţii...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *