Povestea machetelor din lemn, o lume la scara redusa

Rabdare de fier, multa imaginatie si ore intregi de munca pentru a reda, la mici dimensiuni case traditionale, mobilier, cai ferate sau elemente decorative. Este lumea magica a artizanului Cristian Grecu. A descoperit dragostea pentru machete si obiecte in miniatura in iarna lui 2010, cand a navigat pe sute de site-uri de specialitate, incercand sa gaseasca modelul potrivit de casuta pentru porcusorul lui de Guineea. Internetul a reprezentat o sursa bogata de inspiratie si, incet-incet, dupa ce a vizionat o multime de tutoriale, a inceput sa puna in practica ideile care ii incolteau in minte. Nu i-a iesit din prima ce si-a dorit, dar a stricat si a refacut, cu perseverenta, pana a fost multumit de rezultat. “Amintindu-mi de copilarie, imi dau seama ca totul a fost acolo dintotdeauna”, povesteste Cristian. “De mic imi placea sa mesteresc cu migala la tot felul de lucruri. Imi faceam jucarii din bucati de lemn, statuete din lut, imi modificam masinutele, atasandu-le tot felul de dispozitive improvizate sau preluate de la altele stricate, confectionam arcuri cu sageti pe care le decoram cu motive sculptate. Eram fascinat si de lumile in miniatura pe care le descopeream cutreierand pa­durile de la tara in timpul vacantelor. Atunci, ca si acum, gaseam asemanari izbitoare intre un oras aglomerat cu strazi intortocheate si un musuroi de furnici sau un pom pe ale carui ramuri urcau si coborau, intr-o forfota continua, sute de ganganii”.

1

Lucreaza si 300 de ore la un proiect

Vedem adesea aceste bijuterii in miniatura la diverse targuri sau in magazine de artizanat, dar prea putin ne dam seama de munca si migala investite in fiecare lucrare. O macheta poate fi confectionata si in cateva luni de zile, in functie de gradul de detaliu si dificultate. “Prima lucrare pe care am realizat-o a fost o coliba. O pastrez cu grija intr-o caseta de sticla. Chiar daca a fost prima, e la fel de reusita ca si altele. Diferenta e ca mi-a luat mult mai mult timp. A trebuit sa-mi formez putin mana, tehnicile de lucru, sa gasesc materialele si sculele potrivite”, isi aminteste cu drag Cristian. Nu ii place sa lucreze sub presiunea timpului pentru ca vrea sa dea cat mai multa atentie fiecarui detaliu. Exista, insa, si comenzi care vin cu un termen limita, dar face eforturi sa se incadreze in timp, fara sa faca nici un fel de compromis. Recunoaste ca in toate proiectele pe care le-a facut, a pus suflet. S-a atasat de fiecare in parte si nu a tratat nimic cu superficialitate. Primeste comenzi de peste tot din tara, chiar si din strainatate, in special de la romanii care vor sa aiba cu ei un coltisor de acasa. “Mi-a fost foarte greu sa invat sa ma desprind de ele, mai am inca dificultaţi. Nu sunt prea profesionist din punctul asta de vedere”, marturiseste tanarul.

Lumea satului, in miniatura

Unele dintre cele mai frumoase lucrari ale lui Cristian Grecu sunt casutele si interioarele traditionale. Replici in miniatura ale satelor romanesti, aceste machete redau cu o fideliate uimitoare fiecare detaliu architectural: acoperisul din sindrila, prispa din lemn, temelia de piatra.

2

Uimitoare sunt si interioarele taranesti, cu grinzi butucanoase, soba de teracota, tesaturi migaloase, ca pe vremea bunicii.

3

Interior taranesc, scara 1:16

4

Interior taranesc

5

Carpete si stergare in miniatura

“Dati-mi timp, ca rabdare am eu”, acesta este motto-ul lui Cristian Grecu, si intr-adevar, rabdarea este ingredientul principal in lumea confectionarilor de machete. “Sunt mulți care prețuiesc ceva frumos, lucrat cu migala, totusi putini realizeaza valoarea lucrului mestesiugit, munca si timpul pe care artizanul le investeste in acel obiect. Oricat de simplu ar parea, fiecare lucru facut de mana are povestea lui, chiar si lingura de lemn pe care te uiti sa o cumperi cat mai ieftin de la batrana din piata”, concluzioneaza tanarul. Lucrarile sale sunt prezentate amanuntit pe blogul sau minihobbyblog.wordpress.com.

Sursa foto: minihobbyblog.wordpress.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Florin 11 May 2019 at 16:08

    Buna ziua. Ati putea vorbi si de site.ul meu intr.un articol? De profesie sunt inginer in constructii dar am decis de curand sa imi urmez pasiunea, aceea de a lucra cu lemnul. In prezent realizez casute in miniatura.

  • Leave a Reply