Săpun ”Fain” de Maramureș, inspirat din simplitatea și frumusețea satului românesc

Ce fain e când oamenii își înving temerile și depășesc neîncrederea celor din jur, hotărând să investească toată energia de care sunt capabili pentru îndeplinirea unui vis. Pentru că, de ce să nu recunoaștem, nu e tocmai simplu să te aventurezi pe o cale despre care nu știi mai nimic, încercând să înveți, de fiecare dată, din propriile greșeli, și totul pentru a transforma un proiect personal într-o sursă constantă de venit. Este povestea Ilenei și a lui Ionuț Horoba, doi tineri maramureșeni care au reușit să aducă pe piața de la noi săpunurile handmade, realizate 100% din ingrediente naturale. Acel fain din începutul articolului nu e folosit întâmplător. Este, de fapt, numele brandului care și-a câștigat, în ani, o binemeritată notorietate pe piața cosmeticelor bio prin calitatea produselor vândute.

De ce Fain? Pentru că toți cei care ajung în nordul țării, aud acest cuvânt rostit la fiecare pas de către localnici, așa că nici nu se putea găsi o denumire mai potrivită pentru un brand din zonă. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării în atelier, de la ingredientele folosite, alese minuțios și testate cu atenție înainte, până la forma săpunurilor și ambalajele în care sunt împachetate.

Cremă naturală Fain

Ileana și Ionuț au învățat totul pe cont propriu, într-o perioadă în care literatura de specialitate lipsea cu desăvârșire în România, însă site-urile din afară s-au dovedit de un real folos la început de drum. Bineînțeles, între teorie și practică este cale lungă, iar lucrurile au nevoie de timp până să se așeze, dar acolo unde omul își pune tot sufletul, rezultatele vor apărea mai devreme sau mai târziu.

Interesant este că povestea Fain nu a început cu un plan concret de business, cifre, targeturi sau strategii de marketing. Nici măcar cu un capital consistent, căci toți banii investiți inițial proveneau din vânzarea bijuteriilor handmade făcute de Ileana. Volumul de muncă este uriaș, afacerea fiind susținută în mare parte doar de cei doi soți. Împreună se ocupă de partea de documentare, producție, promovare și comercializarea produselor.

”Trebuie să știi ce ingrediente să combini, să respecți cantitățile și să fii sigur că ce folosești în componența produsului are, într-adevăr, proprietățile potrivite. Este, până la urmă, o știință. Multă lume consideră că un tutorial văzut pe youtube este suficient pentru a te face un bun săpunar, dar nu este atât de simplu. Multe lucruri le înveți pe parcurs, experimentând, greșind, luând-o de la capăt”, explică Ileana.

Atelierul s-a dezvoltat organic, prin multă muncă, dar și prin creativitatea de care dau dovadă cei doi soți. Cosmeticele lor par aproape comestibile, mai ales când te uiți la culorile acelea minunate și la formele ieșite din comun. De fapt, partea de imagine a contat mult în crearea identității brandului. Multă lume asociază Fain cu produse handmade de calitate, ce au de fiecare dată un plus la capitolul aspect.

”Pe partea de imagine, colaborăm de mulți ani cu Alina Bondrea. Este artista care s-a ocupat de vizual și în cadrul simpozionului Micas, din primăvară. Felul în care ne prezentăm în online contează mult, pentru că este un mod de a spune în puține cuvinte povestea noastră. Fain este despre simplitate, natură, echilibru, iar fotografiile pe care le postăm pe rețelele de socializare exact asta sugerează. Este prima impresie pe care omul o are despre produs, înainte să apuce să îl testeze. Alina ne ajută pe tot ce înseamnă identitatea vizuală: ambalaje, cărți de vizită, materiale de promovare”.

Și ca să vezi că, într-adevăr, nimic nu este lăsat la voia întâmplării, uită-te doar la denumirile produselor: Găteala Haiducului, Ileana Cosânzeana, Găzdoaica Veselă sau Trei iezi cucuieți, toate cu trimitere la basmele copilăriei și universul satului românesc, pentru că da, Fain este, înainte de toate o minunată poveste. Între timp, gama brandului s-a extins, cuprinzând acum, pe lângă bine cunoscutele săpunuri, și creme naturale, uleiuri de masaj sau balsamuri de buze.

Sapun natural fain

Făt frumos – săpun pentru bărbați, realizat din cărbune medicinal, busuioc, cocos, cimbru și lapte de capră

Cu toate acestea, Ileana și Ionuț nu văd atelierul ca pe un business care să ajungă să aibă, în timp, mulți angajați. Preferă să rămână la un nivel care să le aducă satisfacție, insistând pe aceeași exigență în menținerea calității produselor.

”În general, cosmeticele clasice usucă pielea pentru au în componență multe elemente chimice. Noi folosim doar ingrediente naturale: gălbenele, mentă, busuioc, miere, lapte de capră, uleiuri esențiale. De aceea produsele sunt atât de hidratante. Sincer, nu aș vreau să renunțăm la ideea de cosmetice handmade. Vreau să fim siguri că produsul acela pe care l-am promis clientului este exact așa cum scrie pe etichetă. În momentul în care am începe să folosim utilaje industriale, s-ar pierde povestea asta pe care am creat-o. Prefer să rămânem un atelier mic, dar de suflet”, spune Ileana.

Șampon solid antimatreață ” Cosița Fermecată ” 

Săpunurile Fain se găsesc în magazine din Sibiu și Brașov, dar și pe la târgurile de profil. Cel mai singur însă comenzile se fac prin shop-ul de pe Facebook. În curând, va fi gata și site-ul brandului. Promit să revin atunci cu un update. Tare Fain(ă) povestea celor doi. Demonstrează că orice vis poate fi îndeplinit prin pasiune și perseverență. La cât mai multe astfel de exemple! 🙂 Nu pot să închei înainte de a-ți sugera să vizitezi pagina de Facebook Ileana Bijoux. Ai să descoperi acolo o latură la fel de creativă a Ilenei Horoba-Danci.

Articole asemănătoare

La 61 de ani, doamna Parascovia tese laicere moldo... Doamna Parascovia tese laicere dintotdeauna. E un mestesug pe care l-a deprins din copilarie, la varsta de 10 ani. A invatat de la mama sa cum sa se j...
Mobilier unicat din lemnul caselor dărăpănate! Pov... S-au întors în țară, după ani buni de muncă în străinătate, cu gândul să deschidă o mică afacere, ceva care să asigure o sursă decentă de venit pentru...
O afacere de familie, pornită din dragoste pentru ... Ai zice că pictează mobilier dintotdeauna când îi auzi cu câtă dragoste vorbesc despre atelierul lor. În realitate, însă, soții Dîlganu au început să ...
Povestea machetelor din lemn, o lume la scara redu... Rabdare de fier, multa imaginatie si ore intregi de munca pentru a reda, la mici dimensiuni case traditionale, mobilier, cai ferate sau elemente decor...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *