Un pictor şi o traducătoare au renunţat la viaţa de la oraş şi s-au mutat în Apuseni

Fabrika de Case - Alexandra si Cristi

Cristi si Alexandra

În urmă cu un an, Cristi  şi Alexandra au luat hotărârea de a-şi schimba radical stilul de viaţă, aşa că au părăsit oraşul şi s-au retras în munţii Apuseni, într-un cătun izolat din comuna Mogoş. Mari iubitori de natură, cei doi au decis să facă lucrurile altfel şi să îşi trăiască viaţa după propriile reguli. Fără program fix, fără stres, fără poluare, fără magazine cu alimente modificate genetic. Au trecut peste toate prejudecăţile celor din jur şi au luat-o de la capăt, fără să ştie exact la ce să se aştepte. Cristi are 40 de ani şi este originar din Cugir. Este pictor, scriitor, meştesugar şi un fervent activist de mediu. Alexandra, în vârstă de 31 de ani, s-a născut în Alba Iulia şi este de profesie traducător.

„Am cumpărat terenul în 2015 şi de atunci ne-am petrecut cea mai mare parte a timpului amenajându-l. Dorinţa noastră este să ne mutăm permanent aici, din primăvară”, povesteşte Alexandra. Odată cu terenul, au cumpărat şi o casă tradiţională, specifică zonei, cu prispă din lemn şi temelie din piatră naturală. Trecerea timpului a fost însă nemiloasă, iar gospodăria are nevoie de reparaţii capitale pentru a putea redeveni funcţională.

Fabrika de Case - Casa traditionala Apuseni

Foto: casacubrad.wordpress.com

Sunt totuşi optimişti, întrucât mai mulţi voluntari şi-au anunţat deja intenţia de a le oferi o mână de ajutor. „Iniţial ne-am propus să ne ocupăm singuri de tot, însă nu demult am auzit de platforma celor de la crestemidei.ro şi am realizat că o campanie de strângere de fonduri poate grăbi iniţiativa noastră, chiar şi cu câţiva ani”, explică Alexandra.

Fabrika de Case - Prispa Casei cu brad

Foto: casacubrad.wordpress.com

„Banii pe care dorim să-i strângem sunt doar o parte din totalul necesar pentru lucrările de reparaţii. Îi vom folosi pentru achiziţionarea unor lucruri pe care nu le putem construi singuri, dar de care avem nevoie. Vrem să amenajăm băi în fiecare cameră (toaletă uscată, chiuvetă şi duş cu apă caldă). Fiecare încăpere trebuie încălzită, aşa că vor fi necesare sobe şi coşuri de fum. De asemenea, sistemul de apă curentă şi apă caldă, schimbarea uşilor şi ferestrelor sau renovarea acoperişului reprezintă o prioritate”, adaugă ea.

Fabrika de Case - Prispa

Foto: casacubrad.wordpress.com

Pentru cei doi tineri, „Casa cu brad” (numele vine de la falnicul brad din apropierea casei) a reprezentat înainte, de toate, oportunitatea de a se redescoperi, de a trăi în armonie cu natura sau de a-şi aloca timp pentru lucruri mărunte. „Începem ziua devreme, meditând, apoi savurăm o ceaşcă de ceai verde sau de cafea  pe prispa casei. Este un loc nemaipomenit de a te relaxa sau de a răsfoi o carte. De multe ori, sărim peste masa de prânz, pentru că sunt tot felul de lucruri de făcut şi nici nu realizăm  când zboară timpul. Seara ne găseşte, de obicei, tot pe târnaţul casei, făcând planuri sau citind”, povestesc tinerii.

Fabrika de Case - Peisaj de basm, in muntii Apuseni

Foto: casacubrad.wordpress.com

Alexandra şi Cristi speră ca banii strânşi în urma campaniei de pe crestemidei.ro să le ajungă, măcar în parte, pentru consolidarea casei, iar pe viitor să îi găzduiască, în condiţii decente, pe cei care doresc să le treacă pragul. Cazarea va fi gratuită, însă turiştii pot lăsa o mică donaţie pentru susţinerea proiectului. „Noi avem convingerea că întoarcerea la simplitate şi la adevăratele  valori reprezintă, de fapt, soluţia la cele mai multe dintre problemele oamenilor. Este motivul pentru care am decis să pornim pe acest drum. Prin propriul exemplu vrem să arătăm oamenilor această cale şi mai mult, dincolo de teorie, să le oferim şansa să experimenteze, în mod direct, acest lucru. Astfel, găsesc la noi o oază de linişte pentru câteva zile, iar cei ce doresc pot întreprinde diferite activităţi”, spune Alexandra.

Fabrika de Case - Casa cu brad, ceata dupa ploaie

Foto: casacubrad.wordpress.com

Pe viitor, tinerii intenţionează să construiască separat o casă cu pereţi din baloţi de paie, la exerior şi cu pereţi din cob, la interior. Au început deja amenajarea unei grădini ecologice, urmând să consume exclusiv produse cultivate pe propriul teren, fără nici un fel de substanţe chimice. Au de gând să planteze o livada şi, de asemenea, să construiască o seră îngropată de tip Walpini, astfel încât să aibă legume proaspete tot timpul anului. „Am cunoscut o mulţime de oameni care se regăsesc în exemplul nostru însă, dintr-un motiv sau altul, nu îndrăznesc să facă o schimbare atât de drastică. Dacă vor să facă un astfel de pas trebuie doar să îşi dea seama ce vor cu adevarat şi să meargă în acea direcţie cu, încredere. Totul pleacă din suflet şi tot acolo se întoarce. Asta este cel mai important”, consideră cei doi.

Fabrika de Case - Livada

Viitoarea livada. Foto: casacubrad.wordpress.com

Campania de crwodfounding pentru finalizarea proiectului „Casa cu brad” se desfăşoară până pe data de 30 aprilie, aşa că dacă vreţi să îi ajutaţi pe Cristi şi pe Alexandra o puteţi face pe platforma crestemidei.ro. Mai multe detalii şi fotografii puteţi găsi pe blogul casacubrad.wordpress.com sau pe pagina de Facebook a proiectului.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply