Vacanță în sudul Poloniei. Recomandări de cazare


E adevărat, Polonia nu se bucură de atâta popularitate ca Franța, Austria, Italia sau Elveția când vine vorba de practicarea sporturilor de iarnă, dar dacă nu ești neapărat un schior împătimit ai putea lua în considerare ca destinație de vacanță stațiunea Zakopane. Considerat capitala de iarnă a Poloniei, orășelul impresionează prin așezarea sa, la poalele munților Tatra, dar, cu siguranță, ceea ce face din Zakopane un loc cu totul aparte este arhitectura specifică zonei. Localitatea a căpătat notorietate abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, prin contribuția doctorului Tytus Chalubinski. Treptat, sătucul de munte a devenit o stațiune pe care elitele poloneze ajunseseră să o îndrăgească. Ulterior, orașul a dat și numele unui curent artistic, manifestat în arhitectură și în designul de obiect, ce a pornit de la  valorizarea tradițiilor specifice regiunii Podhale. Scriitorul Stanisław Witkiewicz este considerat fondatorul stilului Zakopane. Multe dintre căsuțele din lemn ce cuceresc turiștii care vizitează an de an stațiunea au fost construite pe la începutul secolului trecut, dar stilul este păstrat și astăzi. Noile construcții respectă și ele stilul tradițional de arhitectură specific regiunii Podhale.

În continuare, am ales pentru tine două cabane din zonă, în cazul în care te bate gândul să îți petreci vacanța de iarnă în Zakopane. Ca să fiu sinceră, e puțin probabil să mai găsești locuri de cazare acum, la început de decembrie, dar recomandările rămân valabile pentru oricare perioadă a anului.

Vila Gorsky

O îmbinare armonioasă de tradițional și modern, vila Gorsky este genul acela de pensiune de care o să-ți aduci aminte peste ani, cu un zâmbet pe buze. Spun asta gândindu-mă nu doar la arhitectura spectaculoasă, ci și la priveliștile de vis, ce pot fi admirate prin ferestrele cabanei.

Lemnul este sculptat cu multă pricepere de artizani din zonă, păstrându-și, în mai toată casa, culoarea naturală.

Deși vorbim de o cabană cu suprafață generoasă, aproximativ 250 de mp, încăperile sunt neașteptat de intime și de primitoare. Contează și alegerea mobilierului, cromatica, dar și textilele care dau senzația aceea plăcută de confort.

Bucătăria este una modernă, dotată cu electrocasnice de ultimă generație. Culmea e că alăturarea lemnului sculptat manual și a cuptoarelor incorporabile nu arată deloc ciudat. Ba dimpotrivă. Mobilierul este minimalist, cu accent pe funcționalitate.

Lemnul predomină inclusiv în zona băilor, completând decorul rustic al întregii cabane.

Chalet Domki Karpielówka

Dacă Vila Gorsky impresiona prin suprafața sa de 250 de mp, cabanele Karpielówka sunt  mult mai mici, dar compensează prin detalii și prin exteriorul lor inedit. Vorbim de construcții din lemn, sub forma literei A. Interiorul cabanelor este neașteptat de luminos, cu suprafețe vitrate generoase ce dezvăluie frumusețea inegalabilă a munților Tatra.

Amenajarea presupune, și în acest caz, îmbinarea de nou și vechi. Predomină lemnul și piesele de mobilier specific regiunii Podalhe, dar regăsim în același timp și influențe moderne, din zona de design nordic.

Spațiul nu este aglomerat inutil cu mobilier nefuncțional. Accentul cade pe detalii, pe finisaje și pe conexiunea dintre interior și exterior. Adevărul e că nu îmi imaginez ceva mai frumos decât să te cufunzi în canapeaua aceea, admirând crestele înzăpezite ale munților.Balustrada scării interioare aduce oarecum cu prispele țărănești de la noi. De această dată, lemnul a fost vopsit alb pentru un contrast discret.

Dormitoarele cabanei păstrează același decor minimal. Camerele surprind prin eleganța finisajelor, dar mai ales prin ferestrele uriașe care fac legătura cu exteriorul.

Capacitatea de cazare este de șapte persoane, o cabană având trei dormitoare și două băi. Prețul este de 173 $ pe noapte. Rezervările se fac pe airbnb sau pe booking.com.

Articole asemănătoare

În Franța, un castel din secolul al XI-lea a fost ... Garange Primat avea doar 11 ani când tatăl ei, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Franţa, a decis să cumpere castelul Domaine des Etangs cu gândul ...
The Little Monastery, pensiunea de lux, amenajată ... Ştii vorba aceea ”alege-ţi o meserie pe care o iubeşti şi nu va trebui să munceşti nici măcar o zi din viaţă”? După acest principiu s-au ghidat Brigit...
Alberobello, oraselul de poveste din sudul Italiei Poate nu la fel de celebru precum alte locuri din Italia, dar cu siguranta tot atat de fermecator, micutul Alberobello si-a capatat faima in intreaga ...
Hoteluri de lux pentru o vacanță de neuitat în Gre... Scăldată din plin de soarele mediteranean, Grecia a impresionat dintotodeauna cu ruinele sale antice şi căsuţele vopsite într-un alb strălucitor. Cuno...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *