A restaurat o casă maramureșeană ce risca să ajungă lemn de foc. Rezultatul este impresionant!

Florin Vale a fost binecuvântat, după cum însuși mărturisește, să se nască într-una dintre cele mai pitorești zone din Europa. Și poate fi vorba de subiectivismul omului atașat de locurile în care a copilărit, însă tot mai mulți străini care ajung să ia la pas ulițele satelor maramureșene confirmă acest lucru. La 25 de ani a plecat din localitatea natală, Baia Mare, pentru a-și căuta rostul într-un oraș cu mai multe oportunități. Astfel a ajuns să se stabilească în Cluj. Între timp s-a căsătorit, și-a construit o carieră în vânzări și s-a obișnuit cu agitația unei urbe cosmopolite, însă mereu i-a rămas în suflet zona în care s-a născut. Revine cu aceeași dragoste ori de câte ori i se ivește ocazia, iar acum are un motiv în plus să fie legat de aceste locuri. În urmă cu un an a reușit să salveze de la distrugere o casă tradițională din Breb, veche de aproape 90 de ani. A cumpărat-o de la niște săteni care aveau de gând să o transforme în lemne de foc, după ce și-au construit o locuință mai mare.

Fabrika de Case - Casa din Vale, Breb Fabrika de Case - Iarna la Casa din ValeFabrika de Case - Casa din Vale, Breb“Am cumpărat casa în ianuarie, anul trecut și am început să o recondiționăm în vară. Am colaborat cu arh. Octavia Casoni, dar și cu câțiva meșteri din zonă care ne-au ajutat să păstram arhitectura originală”, povestește Florin.

Fabrika de Case - Reveleu Casa din Vale, arh. Octavia Casoni

Arh. Octavia Casoni

A respectat arhitectura tradițională

Casa a fost mutată câteva ulițe și reconstruită, bucată cu bucată. Totul a fost refăcut în amănunt, de la învelitoarea din draniță, în patru ape, până la prispa deschisă, cu stâlpi sculptați din lemn.

Fabrika de Case - Prispa“Sindrila a fost putreda si nu am putut sa recuperam mare lucru. Am avut insa norocul sa dam peste oameni priceputi care au redat casutei farmecul original”, explica Florin.

Fabrika de Case - Cele 4 anotimpuri

Casa din Vale – Etapele restaurarii

“Am lucrat cu un meșter de numai 26 de ani și, în ciuda vârstei relativ fragede, a făcut o treaba nemaipomenită. Este un tânăr care a furat meserie de la tatăl său și, din câte se vede, a moștenit acest har de a prelucra lemnul”. Casa are, în total, trei camere și o baie, iar capacitatea este de șapte locuri de cazare. Deși din exterior suprafața pare modestă, interiorul este neașteptat de confortabil. De exemplu, cele două camere de la mansardă au o suprafață de 16 mp. S-a renunțat la baia proprie pentru fiecare cameră pentru că asta ar fi însemnat diminuarea spațiului util“.

Fabrika de Case - Geamuri albastre

Fabrika de Case - Casa din Vale, BrebInteriorul a fost amenajat cu obiecte specifice zonei

În interior, casa pare încremenita în timp, cu perdele croșetate, agățate în dreptul ferestrelor, pereți îmbrăcați cu carpete de lâna sau țoluri țesute în război care acoperă paturile cu tăblii din lemn. Covoare tradiționale sunt așternute pe podele, în timp ce straiele populare maramureșene sau trăistuțele țărănești sunt etalate ca obiecte de decor.

Fabrika de Case - Casa din Vale

Fabrika de Case - Obiecte traditionaleFabrika de Case - Carpete traditionaleDe amenajare s-a ocupat în buna parte soția lui Florin. Nu e de mirare că totul a ieșit impecabil, dacă ne gândim că Roxana are experiență în industria designului vestimentar de la noi din țară, fiind fondator și designer al brandului Whoabi Sabi. Multe dintre obiectele care se regăsesc în camerele casei sunt adunate din târgul de vechituri de la Negreni sau cumpărate direct de la moroșenii din zonă.

Fabrika de Case - Interior traditional“În proporție de 90% am folosit mobilier și obiecte specifice locurilor, tocmai pentru a păstra acel aer de autenticitate. Sunt lucruri cu valoare sentimentala care dau un aer familiar interiorului”, spune Florin. Casa a fost inaugurată în luna decembrie, chiar înaintea sărbătorilor de iarnă.

Fabrika de Case - Casa din Vale, interiorFabrika de Case - Toluri din lanaFabrika de Case - Camera feciorului, Casa din ValeFabrika de Case - Casa din Vale, BrebA primit numele ”Casa din Vale”, iar împrejurimile sunt de o frumusețe greu de descris în cuvinte. În depărtare, se pot întrezări piscurile ascuțite ale munților Gutâi și neobișnuitele stânci, Creasta Cocoșului. Propriu-zis, nu este o pensiune pentru că nu ai posibilitatea să servești masa aici. Nu există însă riscul să rămâi flămând în Maramureș. La cerere, poți servi prânzul sau cina în gospodăriile din jur și te poți bucura de produse tradiționale, preparate după rețete vechi de zeci de ani.

Fabrika_de_Case_-_Exterior

Fabrika de Case - Casa din Vale, BrebO a doua casă tradițională va fi gata în vară

Florin a început deja să renoveze o a doua casă și speră ca totul să fie gata până la vară. De data aceasta, se bucură și de ajutorul unui prieten din București care împărtășește aceeași dragoste pentru arhitectura tradițională. Este vorba tot despre o casă veche din lemn, luată de pe Valea Izei.

Fabrika de Case - Casa Faina

Casa Faina, proiect in lucru

“Maramureșul este o zonă cu un potențial fantastic, care s-a dezvoltat simțitor în ultima perioadă. Tot mai mulți străini descoperă farmecul acestor locuri și revin, an de an, pentru peisajele unice, dar și pentru oamenii calzi, deschiși și prietenoși. Tradițiile se păstrează cu sfințenie în acest colț de țară. Oamenii încă se duc duminica la biserică, îmbrăcați în straie populare”, povestește Florin.

Mi-a plăcut mult Casa din Vale. Sunt sigură că și următorul proiect, Casa Faină, va fi, cel puțin, la fel de reușit. E îmbucurător că acestor minunății arhitecturale li se oferă șansa să își continuie povestea.

Dacă ești din zonă și ai nevoie de un meșter bun, ți-l recomand pe Vasile Pop. El s-a ocupat, în mare parte, de reabilitarea Casei din Vale. Îl poți contacta la numărul de telefon 0754 451 683. Pe pagina de Facebook Casa din Vale Breb găseşti mai multe fotografii, iar preţurile de cazare sunt disponibile pe platforma Booking.com.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply