O romanca i-a cucerit pe straini cu covoarele oltenesti

Pentru Anca Gheorghescu, „acasa” a insemnat tot timpul Romania, chiar daca viata a purtat-o departe de meleagurile natale, de dealurile inverzite ale Mehedintiului, acolo unde si-a petrecut cea mai frumoasa parte a copilariei. 15 ani a locuit in Germania, in zona Frankfurt am Main, impreuna cu sotul, iar din 2010 s-a stabilit in Canada, tara pe care o considera „un amestec pestrit de natii care incearca sa se poarte politicos unii cu altii, dar atat”. Pe unde s-a dus a incercat sa le vorbeasca strainilor de locurile din care isi trage originile, sa ii indemne sa viziteze acest colt nedescoperit al batranului continent. Tocmai de aceea, la sfarsitul lui 1994, a infiintat o agentie de turism, lucru care a insemnat, nu numai posibilitatea de a promova Romania, ci si o schimbare radicala pe plan profesional, Anca fiind inginer constructor. Si-a indreptat atentia catre turismul balnear, promovand in Germania efectele benefice ale unor baze de tratament autohtone precum Baile Felix, Sovata, Tusnad, Techirghiol, Eforie Nord sau Mangalia.

1

Romania, prea putin cunoscuta peste Ocean

In 2010, a inceput un alt capitol, de data aceasta mult mai departe de casa, tocmai in Canada. „Adaptarea la stilul de viata nord-american este deosebit de grea pentru cei ce au avut ocazia sa locuiasca in Europa si sa aprecieze cu adevarat valorile culturale ale continentului european”, povesteste Anca, amintindu-si de inceputurile experientei nord-americane. In prezent este agent de turism la o mare companie care se ocupa cu transportul voluntarilor implicati in campanii umanitare in toate colturile lumii. „M-as fi asteptat ca macar cunostintele de geografie necesare acestei meserii sa fie suficiente pentru ca totusi colegele mele de birou sa poata arata Romania pe harta lumii. Din pacate, multi nici nu au auzit ca Romania exista”, marturiseste cu dezamagire Anca.

Covoarele oltenesti, cumparate de clienti din intreaga lume

In Canada a hotarat sa schimbe putin strategia si sa le vorbeasca strainilor de tara noastra, prin traditiile si mestesugurile care ne reprezinta. La cateva luni de la sosirea sa aici, a inceput o mica afacere cu covoare traditionale romanesti. Comercializarea se face exclusiv online, iar site-ul a ajuns sa fie publicat, in scurt timp, chiar de Ministerul Turismului din New York. „Am copilarit intr-o frumoasa zona de deal din judetul Mehedinti. Pana si cea mai saraca gospodarie avea camerele decorate cu tesaturi de mana, cu covoare, tapiserii, ceramica si obiecte de lemn create de artizani anonimi. Amintirile din acea perioada au ramas in memoria mea pentru totdeauna”, povesteste Anca.

2

Fotografie realizaata in vara anului trecut, in comuna Vaideeni, judetul Valcea

„Am lansat acest site din dragoste pentru frumosul adevarat, din dorinta de a evada din lumea brand-urilor mari si baltate sau a produselor cu stampila «Made in China »”, mai spune ea. Covoarele traditionale, lucrate manual, dupa tehnici vechi de sute de ani, sunt confectionate intr-un atelier din Dolj. Daca pentru romani, tesaturile mostenite de la bunici zac, de cele mai multe ori abandonate, in casa de la tara, pentru straini sunt o adevarata comoara. Pretul pe metru patrat de covor este de aproximativ 130.00 CAD, incluzand taxele vamale de 20% si cheltuielile de transport pana in Canada. Anca spune ca a avut clienti din toate colturile lumii: canadieni, americani, englezi, spanioli, germani sau francezi. Nu a reusit inca sa isi concretizeze visul de a avea un showroom in care lumea sa poata admira obiectele traditionale, mestesugite cu migala de artizanii din Romania, insa spera ca, pe viitor, sa poata realiza acest lucru.

3

Anca isi doreste sa aduca peste Ocean ceramica romaneasca

Pentru Anca Gheorghescu, obiectele traditionale romanesti au o insemnatate aparte si stie ca o promovare mai buna le-ar face sa fie cunoscute si apreciate peste tot in lume. Dupa ce i-a cucerit pe canadieni cu scoartele oltenesti, si-a propus sa extinda afacerea si sa introduca pe piata nord-americana, ceramica romaneasca. Deocamdata, ideea e la stadiu de proiect. „Desi am facut demersuri in zona Korund si Horezu pentru a incerca sa importam ceramica romaneasca precum si in zona Ponoarele (jud. Mehedinti) pentru a importa ii romanesti autentice in Canada, inca nu am reusit sa cream o platforma de comercializare si expunere”. Asemenea tesutului, olaritul este unul din mestesugurile care s-au pastrat in multe zone din tara si care vorbeste de o Romanie autentica, profunda, neschimbata de sute de ani. Tocmai aceste lucruri fac diferenta intr-o lume globalizata, uniformizata, in care arta mestesugului risca sa fie pierduta pentru totdeauna.

4

Foto: harlauletnografie.wordpress.com

In aceeasi idee de a promova Romania, Anca a infiintat anul trecut o firma de import si distributie de produse de imbracaminte pentru copii create in Romania. „Am selectat cu mare atentie brand-urile si am lansat pagina de internet in luna februarie 2015. Suntem foarte la inceput si piata de targuri in Canada este extrem de limitata atat ca organizare cat si ca diversitate”, povesteste ea.

Puteti vizita site-ul Ancai Gheorghescu la adresa www.romaniantraditionalrugs.com, iar magazinul online, specializat pe articole de imbracaminte pentru copii, il gasiti la adresa http://gktrends.ca/.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply